Match VanderLande en UITpunt Veghel

< Ga terug

Hoewel het Veghelse Vanderlande wekelijks ruim 175 zakelijke bezoekers rondleidt is het voor inwoners van Veghel nog niet eerder mogelijk geweest binnen te kijken bij dit toonaangevende Veghelse bedrijf. Tot afgelopen vrijdag. Het UITpunt had in samenwerking met Vanderlande, voor 50 personen een exclusieve rondleiding geregeld. De 50 kaarten waren binnen de kortste keren weg, “We hebben veel mensen teleur moeten stellen”, vertelt een medewerkster van het UITpunt.

Iedere Veghelaar kent het bedrijf wel aan de Corridor in Veghel. Het voormalige Rapistanlande wat inmiddels in handen is van het Japanse Toyota Industries Corporation. Na een ontvangst met koffie & thee neemt Harm Bodewes de bezoekers mee in de geschiedenis van het bedrijf dat wereldleider is op het gebied van logistieke automatisering voor luchthavens en magazijnen voor bedrijven zoals Amazon.

Cijfers

Als de sheet met cijfers tevoorschijn komt duizelen de cijfers rond in de zaal. Met de systemen van Vanderlande worden dagelijks 10.1 miljoen koffers afgehandeld op 600 luchthavens ter wereld waarbij er 13 in de top 20 van de grootste luchthavens ter wereld staan. 39 miljoen pakketjes worden gesorteerd bij de top 5 grootste post- en pakket bedrijven ter wereld. Dat zijn cijfers die moeilijk te bevatten zijn zelfs als je het terugrekent naar 425 pakketjes – en 117 koffers per seconde.

Ook krijgen de bezoekers alvast een kijkje in de toekomst. In een filmpje wordt een test getoond van kleine karretjes die helemaal zelfstandig rondrijden en koffers op een plaats ophalen en op een andere weer afleveren. “Al de hardware, het staal wat we hier maken is maar een klein onderdeel van wat we doen”, vertelt Harm. “We doen ook heel veel aan software ontwikkeling om al die lopende banden en magazijnen aan te sturen en alles vast te leggen zodat we op ieder moment precies weten waar een item zich bevindt”.

Rondleiding

Na de presentatie worden de bezoekers in groepjes lang de fabriek en het innovationlab geleid en is er gelegenheid om op de bovenste verdieping van het gloednieuwe hoofdkantoor over Veghel uit te kijken.

Reacties van bezoekers

“Het was prachtig om te zien”, vertelt Gertjan Centen. “We zijn hier met 8 personen van het Veghelse Sint Barbaragilde. Toen ik het bericht in de pers zag verschijnen heb ik direct de gildebroeders hierop attent gemaakt. Voor ons is het ook bijzonder omdat onze Vaandrig, Mark Callaars, hier al jaren werkt op de coating afdeling en hij altijd enthousiaste verhalen heeft. Mooi om hier nu eens binnen te kijken wat er allemaal gebeurt”. “We konden alles rustig bekijken.’ vult gildebroeder Ben Hofhuis, koning van het Sint Barbaragilde, aan, Van de fabriek waar de platen staal binnenkomen, tot de montage waar alles in elkaar gezet wordt. En dan het innovationlab, die robots die in razende vaart pallets met kratjes bier afstapelen en combineren tot nieuwe orders. “En alles ziet er zo netjes en opgeruimd uit zowel binnen als buiten de fabriek.” vertelt Centen. “En het hoofdgebouw was al een belevenis op zich, prachtige architectuur. In zo’n gebouw zou ik ook wel graag willen werken”.

De gildebroeders zijn zichtbaar enthousiast en onder de indruk van wat ze gezien hebben. Een geslaagde ochtend voor het UITpunt en Vanderlande. Hopelijk krijgen meer Veghelaren in de toekomst de mogelijkheid om bij deze wereldspeler een kijkje in de keuken te nemen.

 

Beursvloer 2020 | Ontwerp: Digital Analog | Ontwikkeling: Schmeits websolutions